Adaptief onderwijs en HGW
Adaptief onderwijs
De visie van de school is terug te vinden in de volgende uitgangspunten:
Wij willen een school zijn waar lesgegeven wordt volgens de uitgangspunten van adaptief onderwijs. Adaptief onderwijs is onderwijs dat voldoet aan een drietal basisbehoeften van leerlingen: relatie, competentie en autonomie.
Onder de basisbehoefte ‘relatie’ wordt verstaan dat leerlingen zich geaccepteerd weten, ze erbij horen, ze het gevoel hebben welkom te zijn, ze zich veilig voelen.
Onder de basisbehoefte ‘competentie’ wordt verstaan dat leerlingen ontdekken dat ze de taken die ze moeten doen, aankunnen; dat ze ontdekken dat ze steeds meer aankunnen.
Onder de basisbehoefte ‘autonomie’ wordt verstaan dat ze weten dat ze (in elk geval voor een deel) hun leergedrag zelf kunnen sturen.
Deze drie basisbehoeften samen bepalen het pedagogisch klimaat dat aan adaptief onderwijs ten grondslag ligt. Voor de docent die adaptief werkt, betekent dit dat hij zijn gedrag afstemt op deze basisbehoeften. Dat geldt zowel voor het didactisch en organisatorisch handelen als voor het pedagogisch optreden. Op die manier wordt onderwijs vormgegeven waarin leerlingen gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan en waarvan ze uiteindelijk optimaal profiteren.
Handelingsgericht werken (HGW)
Adaptief onderwijs gaat met name over de drie basisbehoeften van een kind. Bij Handelingsgericht werken voegen we daar aan toe de samenwerking met de omgeving, met name met de ouders en het planmatig uitvoeren van de “handelingen”, het werken in de groep.
Er zijn bij handelingsgericht werken 7 uitgangspunten:
- Handelingsgericht werken probeert zoveel mogelijk rekening te houden met wat een kind nodig heeft (dat komt o.m. tot uiting in het werken in drie niveaugroepen).
- De omgeving, het gezin, de ouders, de club waar een kind naar toe gaat zijn van invloed op de ontwikkeling van dat kind. Samenwerken met ouders is hierbij dus erg belangrijk.
- De leerkracht doet er toe. De leerkrachtvaardigheden krijgen veel aandacht! Hierbij werken we aan: effectieve leertijd, effectieve instructie en klassenmanagement.
- Bij Handelingsgericht werken gaan we uit van wat een kind al kan en gaan daar mee verder.
- Handelingsgericht werken is gericht op samenwerken.
- Handelingsgericht werken is doelgericht, je werkt met een duidelijke doelstelling voor een groep leerlingen.
- Handelingsgericht werken kent systematiek en is voor een ieder duidelijk. We verzamelen gegevens van de groep kinderen, waardoor we kunnen bekijken wat ze nodig hebben. Deze onderwijsbehoeften clusteren we zoveel mogelijk (drie groepen). We maken hier een groepsplan voor. Hiermee gaan we aan het werk en dat evalueren we na een periode. Daarna kunnen we beginnen met het verzamelen van gegevens en begint de gehele cyclus weer opnieuw.